Γεγονός είναι ότι ο καθένας από εμάς χρησιμοποιεί το σώμα του με ένα συγκεκριμένο τρόπο, με τον οποίο όμως μπορεί να αγνοεί ή να μην έχει νιώσει ποτέ κάποιες μυϊκές ομάδες. Αυτό το γεγονός έρχεται να προλάβει η μέθοδος Pilates. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ειδικών κοντρολαρισμένων κινήσεων εφαρμοσμένων πάνω σε ειδικά όργανα που δίνουν την αίσθηση της ανανέωσης και κρατούν τον οργανισμό σε συνεχή εγρήγορση. Βασική θεωρία της μεθόδου είναι ότι το κέντρο της ενέργειας και της δύναμης είναι η κοιλιά. Η μέθοδος Pilates είναι ένα σύστημα ασκήσεων βελτίωσης της ελαστικότητας, της γράμμωσης και της δύναμης του σώματος, χωρίς όμως να αυξάνει τον όγκο του,της συσφιξης των μυών και της απώλειας πόντων!

Η Μέθοδος Pilates είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα σωματικής άσκησης , που η εφαρμογή του γίνεται με την χρήση ειδικών οργάνων σχεδιασμένων από τον δημιουργό του. Το Universal Reformer, η Cadillac, η wunda chair είναι κάποια από αυτά.

Για την σωστή και ασφαλή χρήση τους απαιτείται προσωπική παρακολούθηση του ασκούμενου, ενώ οι ασκήσεις επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του καθένα.